Dietetyczne wegetariańskie gołąbki na parze

embed_VbFsvuuAI9i0zvSB6EVHHNtMC6lcAQzz

     Gołąbki powstały, bo już jakiś czas „za mną chodziły”. Doprowadziło to w końcu do sytuacji- muszę zjeść gołąbka dzisiaj, teraz, zaraz! Problemy zaczęły się pojawiać w momencie kiedy to okazało się, że poza kapustą i ryżem to tak naprawdę nie posiadam nic więcej a ochoty na przejażdżkę do sklepu brak. W ten o to sposób powstały gołąbki, w których mięso zastąpiłam…marchewką i pietruszką, co mój brat uznał za ciekawy dodatek i fajnie komponujący się ze wszystkim. No i wszystko zjedzone! :)

                                                      

    DIETETYCZNE WEGETARIAŃSKIE GOŁĄBKI GOTOWANE NA PARZE Z SOSEM POMIDOROWYM

  • Kapusta- 1 mała
  • Ryż- 2 torebki
  • Marchew- 1 średnia
  • Pietruszka korzeń- 1 średnia
  • Jajko- 2 (ja dodałam 1,bo tylko tyle miałam) 
  • Czosnek-1 mały ząbek
  • Oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • Przyprawa Knorr Delikat Uniwersalny- 1 czubata łyżka
  • Przyprawa Kotanyi Pesto z suszonymi pomidorami- 1`łyżeczka
  • Papryka słodka w proszku-1/2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy świeży- do smaku
  • Oregano otarte- 1 łyżeczka

           Sos:

  • Sok pomidorowy 100% Tymbark- 1 litr
  • Fruktoza- 2 1/2 łyżeczki, ja słodziłam słodzikiem- 5-6 tabletek
  • Rozmaryn suszony- 1/2 łyżeczki
  • Sól do smaku

          Kapustę obieramy z dwóch wierzchnich liści. Wkładamy do parowaru- ok.50min. Po 10min. wkładamy zalany wrzątkiem ryż. W tym czasie  ścieramy na tarce marchewkę i pietruszkę. Jeśli istnieje taka możliwość to wkładamy do parowaru na 15mn. przed końcem gotowania kapusty i ryżu. w przeciwnym razie gotujemy oddzielnie- 15 min. Przestudzony ryż mieszamy z marchewką i pietruszką. dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Z kapusty wycinamy głąba, odrywamy liście. Nakładamy farsz i zawijamy gołąbki- gotujemy w parowarze ok.30-40min., póki kapusta nie będzie miękka(może być  z tym problem, kwestia kapusty). W tym czasie robimy sos tzn. przelany do garnka sok podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

                                        

                                                                              

                                                                                  Pomidorowe inspiracje

Kaloryczność:
Kapusta:100g=20 kcal
Ryż biały:100g=344 kcal
Oliwa z oliwek- 1 łyżka=120 kcal
Jajko- 1 sztuka=95 kcal
Marchew:100g=27 kcal
Pietruszka korzeń:100g=35 kcal
Sok pomidorowy:1 l=150 kcal

  • Uwielbiam gołąbki. Nigdy nie robiłam takich na parze

  • Ach, w takiej lekkiej wersji chętnie bym je zjadła, wyglądają pysznie :)

  • Na parze? To dla mnie nowość :)

  • super przepis:) i jakie sliczne zdjecie w plenerze:)

  • Zachęcam w takim razie do spróbowania takich gotowanych na parze :) A jeśli chodzi o zdjęcia w plenerze,to skorzystałam z majówkowej pięknej pogody :)