Czekoladowy mus jaglany z chili i nowy filmik :)

IMG_3016.1

      Dzisiaj postanowiłam uczcić atak migreny musem czekoladowym z dodatkiem chili pieprzu cayenne. Miszanka wybuchowa, ale skoro umierać to na całego! Udało mi się nawet nagrać filmik, niebywale koślawy, ale jest :)

      Podstawą musu jest kasza jaglana ugotowana na parze. Oczywiście nie obyło się bez odtluszczonego kakao, którego doskonale smak wydobywa właśnie chili pieprz cayenne. Natomiast żeby mus musem był dodałam awokado oraz banana, które zupełnie nie są wyczuwalne. Konsystencja jest gęsta, taka jaką lubię!
Polecam, szczególnie na potworny ból głowy i kiepski humor! ;)

CZEKOLADOWY MUS Z KASZY JAGLANEJ GOTOWANEJ NA PARZE Z DODATKIEM CHILI PIEPRZU CAYENNE

  • Kasza jaglana- 4 łyżki
  • Awokado- 1 średnie
  • Banan- 1 mały/ lub 1/2 dużego
  • Cukier trzcinowy- 1/2 szklanki
  • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu- 8 łyżek (+/-)
  • Mleko 0,5%- 1/2 szklanki (możesz użyć sojowego)
  • Chili pieprz cayenne Kamis- 3/4 łyżeczki
  • Maliny

           
            I obiecany filmik :)

                                       
    Zaczynamy od ugotowania na parze kaszy jaglanej. Najlepiej jeżeli włączymy najpierw parowar, gdzie wcześniej bedziemy mieć już włożoną do pojemnika kaszę. Po chwili zalewamy ją wrzątkiem na ok 2cm powyżej jej powierzchni, zakrywamy i gotujemy ok.20min. Studzimy.
    Awokado i banana obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części, wsypujemy cukier i kakao, miksujemy. Dodajemy po chwili ugotowana i przestudzoną kaszę. Ja dodałam ok.4 czubate łyżki. wlewamy mleko i miksujemy na jednolitą masę. Pod koniec wsypujemy chili pieprz cayenne do smaku, u mnie 3/4 łyżeczki. Dekorujemy mrożonymi malinami.

               

Kaloryczność
Kasza jaglana:100g=350 kcal
Kakao odtłuszczone:100g=330 kcal
Mleko 0,5%:100ml=35 kcal
Awokado:100g=160 kcal
Banan:100g=90 kcal
Cukier trzcinowy:100g=399 kcal