Cynamonowy gulasz strączkowy.Szaleństwo!:)

IMG_3244.1

Pełnowartościowy posiłek. Dość ostry i z pewnością rozgrzewający gulasz z soczewicą, cieciorką i czerwoną fasolą. Strączki najlepiej jest gotować na parze oczywiście i w tym czasie beztrosko oddać się kąpieli i w zasadzie czekać na rezeltaty.

A rezultaty, czyli ugotowane strączki musimy jeszcze zmieszać z pomidorowym sosem przyprawionym mnóstwem cynamonu i imbiru. Pachnie doskonale! Świetne połączenie smaków, szleństwo! Polecam Wam taki gulasz, doskonale nadaje sie na chłodne jesienno-zimowe dni. Myslę, że jest też ciekawą alternatywą dla tych ciężkich, mięsnych sosów. Spróbójcie i dajcie znać, czy Wam posmakował! :)

IMG_3247.1

CYNAMONOWY GULASZ Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ, FASOLĄ I CIECIORKĄ

  • Fasola czerwona- 1/3 szklanki
  • Cieciorka- 1/3 szklanki
  • Soczewica czerwona- 1/3 szklanki
  • Kostki bulionowe eko- 2
  • Woda- 0,5l
  • Koncentrat pomidorowy- 3 łyżki
  • Sól morska
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Cynamon- 1 i 1/2 łyżeczki
  • Imbir- 1 łyżeczka
  • Kminek- 1/2 łyżeczki
  • Tymianek- 1 łyżeczka
  • Papryka słodka- 1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayene
  • Masło- 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Majeranek świeży

IMG_3262.1

   Cieciorkę i czerwoną fasolę możesz ugotwać razem. wymieszaj je w jednym pojemniku, zalej wrzątkiem na ok.4cm powyżej poziomu i gotuj min.1godz. w parowarze. Powinny być miękkie po ugotowaniu. Soczewicę gotuj 20min. również zalewając wrzątkiem, ale na 2cm. powyżej jej poziomu.   We wrzątku, czyli w 0,5l wody rozpuść kostki bulionowe. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj dokładnie. Teraz dodaj przyprawy i rozprowadź w sosie. Jeżeli nie chcesz żeby sos był zbyt ostry zrezygnuj z chili i pieprzu. Sos gotuj na małym ogniu, dodaj masło i rozprowadź. Jeżeli chcesz żeby był bardziej dietetyczny, zrezygnuj z tego dodatku. Dodaj strączki, wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok.10min. Podawaj ze świeżym majerankiem.

Smacznego!

   

Zapraszam Cię również do spróbowania Pulpetów z indyka w pomidorowym sosie z nutą cynamonu :)


IMG_3255.1

  • Interesujące połączenie składników, (bardzo przypadły do gustu mojej córce). Świetny pomysł na podanie gulaszu w tych niecodziennych „naczynkach”.

    • Pomysł na „naczynka” wziął się stąd, że kiedyś często zdarzało mi się wyjadać fasolę prosto z puszki :) Nie przekładałam jej nawet na talerz, czy do miseczki, bo i po co?! ;) To troche tak jak picie z butelki :)

  • ciekawe połączenie

  • Bardzo fajny gulasz. Nigdy bym nie wpadła na to, żeby do takiego dania dodać cynamon :-)

    • Czasem warto pokombinować ze smakami, czasem coś nie wyjdzie, a czasem…wręcz odwrotnie :) Cynamon chyba dobrze sprawdza się nie tylko w deserach, ale i w daniach wytrawnych. Uwielbiam go! :)

  • cynamon jest jedną z tych uniwersalnych przypraw, które pasują i do słodkiego i do słonego. i kocham go za to ;)

  • Rzeczywiście szaleństwo! A zdjęcia super.
    Pozdrawiam. Follow me :)

  • fenomenalne smaki, cudowne połączenie:) takie greckie aromaty:D:D:D moje ulubione!

  • wygląda smakowicie:) na ile porcji są podane składniki?

    • Zakładając,że jedna porcja to jedna miseczka to myślę, że cztery spokojnie :)

  • Anonymous

    Mam takie pytanie o te strączki, a dokładnie czas ich gotowania. Czy po na np całonocnym moczeniu konieczne by było gotowanie fasoli w pojemniku z wodą, czy takie moczone wcześniej nasiona i napęczniałe mogłabym wrzucić bezpośrednio na parę?

    Btw blog jest cudowny i bardzo inspirujący. Pozdrawiam ciepło :)

    • Ja osobiście zawsze paruję w taki sposób. Ilość wody jaka jest używana do tego celu jest naprawdę minimalna :) Można spróbować uparować je bez wody, ale mogą okazać się jednak zbyt twarde… Cieszę się bardzo, że blog i przepisy sie podobają, również pozdrawiam :)