Cykl „Na szybko-lunchbox z parowaru”. Kasza gryczana z warzywami, czyli lunchbox #11.

IMG_1123.2

  W ubiegły weekend na ekscentrycznym Instagramie pojawiło się zdjęcie mojego lunchbox’a, co wzbudziło wśród Was zainteresowanie tematem szybkiego jedzonka na wynos przygotowanego w parowarze. Dlatego też zdecydowałam, że moje smaczne i zdrowe pudełka będą pojawiać się na blogu w ramach cyklu-„Na szybko-lunchbox z parowaru”. Na ten moment jeszcze nie wiem jak często będę zamieszczać przepisy. Z pewnośćią nie rzadziej jak raz, czy dwa w tygodniu. W każdym razie będą one niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, co będzie miało plusy dla Was, jak i dla mnie. Zresztą, ja dzięki temu cyklowi mam zamiar się zmobilizować. Do przygotowywania lunchbox’ów ostatnio wróciłam, ale jeszcze nie na tyle żeby móc śmiało mówić o jakiejś systematyczności, a do tego właśnie dążę.

   Wobec tego zaczynamy od lunchbox’a #11, bo przeciez nie od #1. Kto jest stałym bywalcem i czytelnikiem, ten dobrze kojarzy, że na blogu jakiś czas temu pojawiła się pierwsza edycja takiego cyklu. Jedyna róznica i co warto podkreślić, bardzo duża to kwestia tego, że tamte pudełka wymagały dużo więcej przygotowań niż te, które pojawią się tym razem! Na pierwszy ogień idzie kasza gryczana, bo to na nią właśnie mam dzisiaj ogromną ochotę, i warzywa. Wybrałam świeże, które jednak w kilka chwil można bardzo szybko przygotować do parowania. To naprawdę niezwykle prosty zestaw, który do tego świetnie smakuje! Wszystkie składniki parujemy jednocześnie w tym samym czasie, co ułatwia nam przygotowanie posiłku. Jedynie brokuła dorzucamy na kilka minut pod koniec gotowania, co jednak nie stanowi problemu. Przygotowanie takiego posiłku zajmuje nam trochę ponad 20 minut i tak naprawdę minimum pracy i wysiłku! Myślę, że warto się skusić na taki obiadek.

LUNCHBOX #11 
KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI Z PAROWARU

  • Kasza gryczana- 100g/ 1 torebka
  • Marchewka- 1 średnia
  • Pietruszka korzeń- 1 średnia
  • Brokuł- 1/4 średniego
  • Oliwki zielone- ok.10 sztuk
  • Koperek świeży- 1/3 pęczka
  • Zioła prowansalskie- 1/2 łyżeczki
  • Sól morska
  • Czosnek w płatkach (opcjonalnie)
  • Pestki słonecznika(opcjonalnie)- 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżka

   Marchewkę i pietruszkę obieramy. Z brokuła odcinamy różyczki, jak najmniejsze. Warzywa myjemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Kaszę gryczaną parujemy w pojemniku do gotowania ryżu, zalewamy wrzątkiem na ok.2cm powyżej jej poziomu. Wszystkie składniki, poza brokułem umieszczamy w parowarze w tym samym czasie i parujemy przez 20min. Na ok. max. 5min. przed końcem  parowania wrzucamy do parowaru różyczki brokuła. Kiedy wszystkie składnikie nam się uparują, mieszamy je ze sobą. Dodajemy posiekany koperek, zioła prowansalskie i doprawiamy do smaku. Kiedy wszystko ostygnie skrapiamy oliwą, przekładamy do pojemnika i posypujemy podprazonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Smacznego!

   *  10 Paraujacych Lunchbox’ów–>podsumowanie

  • Kurcze świetne zestawienie, z chęcia wypróbuję! :)

  • pysznie i zdrowo!

  • Zdrowe,kolorowe i pyszne;)

  • Smacznie ;)

  • Świetne pudełko, szukam go, ale już wszędzie wykupione :)

  • Anonymous

    Box już mam tylko pozostaje przyrządzić taki wspaniały lunch w parowarze (akurat z philipiaka) czekam na większą liczbę inspiracji (słodkości prosto z parowara). Uzależniona jestem od potraw fit przyrządzonych w parowarze:)

  • Anonymous

    Zestaw podobny do tego, który mój mąż dostał do pracy. Smaczny i pożywny… Wspaniały blog na inspiracje.
    S3rafin