Cukiniowe wieżyczki z fetą i oliwą z oliwek gotowane na parze

embed_yIhbxnu2QHWeEVIHTluTpwHXYVPHxwzz

   Sprezentowany wór cukinii za, który serdecznie dziękuję! Wybrałam najpięknięjszą, dwukolorową. Pokrojoną w plastry zamarynowałam a potem zbudowałam wieżyczki z dodatkiem fety, czerwonej cebuli i pomidora. Jako dodatek ryż jaśminowy, o którym niejednokrotnie już pisałam, bo tak- uwielbiam jego zapach! Polany odrobiną oliwy z oliwek z dodatkiem otartej skórki z cytryny i świeżego tymianku.

                                                        

     CUKINIOWE WIEŻYCZKI  Z FETĄ I OLIWĄ Z OLIWEK GOTOWANE NA PARZE

  • Cukinia- 1 średnia
  • Feta- ja użyłam Favity o niskiej zawartości tłuszczu, 3/4 opakowania
  • Cebula czerwona- 1 średnia
  • Pomidor- 1 mały
  • Czosnek- 1 średni ząbek
  • Oliwa z oliwek extra vergine Classico Monini- 2+2 łyżki
  • Zioła dalmatyńskie- 1 łyżka
  • Kmin rzymski- 1/4 łyżeczki
  • Cytryna- skórka otarta z 1/2
  • Tymianek świeży- ok.5-6 gałązek
  • Sól
  • Ryż jaśminowy

                           
                                             * Fot.Cukinia przed marynowaniem i w marynacie

         Umytą cukinię kroimy na plastry. To samo robimy z fetą i cebulą. Pomidora kroimy w ósemki. Cukinię marynujemy: 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczypta soli, zioła dalmatyńskie i kmin rzymski. Odstawiamy na ok.godzinkę. Ryż gotujemy na parze 30min. w przeznaczonym do tego pojemniku. Budowa wieżyczek: plaster cukinii, plasterek fety, plasterek cebuli,feta,cukinia, feta,cukinia,feta,pomidor. Ważne ażeby zakończyć pomidorem. Od góry wkłuwamy wykałaczkę do szaszłyków. Gotujemy na parze razem z ryżem-30min.W tym czasie do pozostałych dwóch łyżek oliwy dodajemy otarta skórkę z cytryny i posiekany tymianek oraz szczyptę soli. Tą oliwą polewamy ryż. Ugotowane wieżyczki wyjmujemy podtrzymując od spodu np.łyżką żeby nam się nie rozpadło. Pozbywamy się wykałaczek.

                                                  

                          

                                                                    

                                                                 

Kaloryczność:
Cukinia:100g=16 kcal
Favita ser kanapkowy półtłusty:100g=176 kcal
Pomidor:100g=20 kcal- 1 mały
Cebula czerwona:100g=33 kcal
Oliwa z oliwek-1 łyżka=120 kcal
Ryż jaśminowy:100g=346 kcal
                                                                       

  • ale fajne te Twoje wieżyczki:) Robiłam podobne, również z zielonej i żółtej cukinii, ale wcześniej je panierowałam i smażyłam, przekładałam szybko plasterkami żółtego sera by się rozpuścił:) moje to była bomba kaloryczna:)ale co tam, raz się żyje:P na blogu nie zamieszczałam bo to był eksperyment:P pozdrawiam!

    • Uwielbiam cukinię i jak tylko mogę to się nią objadam :) Kiedyś też smażyłam. Bardzo często na woku. Teraz właśnie gotuje na parze ażeby było zdrowo i mało kalorycznie :) Danie wyszło bardzo delikatne, feta nawet taka jakaś mniej słona się zrobiła podczas tego gotowania ;)

  • super:) przyklad tego, ze danie konkursowe nie musi byc nudne:)

    • Chyba tak. Jest delikatne, lekkie, ale i łączy kilka ciekawych smaków. Cieszę się, że Ci się podoba :)

  • Super:)Przede wszystkim na co zwróciłam uwagę to jędrne cukinie:) Fajnie to wygląda:)

    • Faktycznie, cukinie które dostałam od przyjaciółki są super! Widać na pierwszy rzut oka, że zdrowe a do tego takie kolorowe :)

  • Ekstra:)) Świetny pomysł, muszę spróbować:))

  • Piękne, ślicznie podane danie!

  • Kurcze, ile u Ciebie fajnych pomysłów na dania na parze, chyba muszę wykopać z szafki mój parowar i zacząć się nim bawić :)