Cukiniowe miseczki z parowaru

IMG_0869.1

        Dzisiaj proponuję Wam obiad delikatny, zdrowy a do tego podany w ciekawej formie. Myślę, że powinien Wam przypaść do gustu.

       Jest to spaghetti pełnoziarniste z gotowaną na parze fasolką szparagową i czarnymi oliwkami. Miseczki zrobione są z cukini, więc jak najbardziej można je zjeść! Obiad lekki, pożywny i świetnie nadaje się na taka upalną pogodę. Polecam!






     CUKINIOWE MISECZKI WYPEŁNIONE PEŁNOZIARNISTYM SPAGHETII Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CZARNYMI OLIWKAMI

  • Cukinia- 1 wielka
  • Spaghetti pełnoziarniste- 1/3 opakowania
  • Fasolka szparagowa- 1 szklanka
  • Oliwki czarne- 2 łyzki krojonych w plasteki
  • Czosnek- 1 mały ząbek
  • Bazyli świeża
  • Chili peperonicini
  • Kiełki soi
  • Przyprawa do sałatek
  • Sól morska

            Zaczynamy od obierania fasolki szparagowej i pokrojenia jej w małe kawałeczki. Potem gotujemy ją tak jak w przepisie na pietruszkowe kulki z indyka na parze. Cukinię warto kupić wielgachną. Ja dostałam od swojej przyjaciółki :) Pokroiłam ją tak jak widać i wyjęłam gniazda nasienne łyżeczką do herbaty. Poszło gładko! Posypałam delikatnie cukiniowe miseczki przyprawą do sałatek i odrobiną soli morskiej. Teraz cukinia zacznie puszczać sok, dobrze! Czasami potrafi mieć goryczkę, której należy się pozbyć. Gotując na parze jesteśmy uprzywilejowani, bo w zasadzie nie musimy czekać, możemy sobie od razu po osoleniu cukinię parować. Sok z ewentualną goryczką ścieknie nam do wody siup w dół :) Cukinię gotujemy 10min. W tym czasie gotujemy spaghetti, oczywiście wg. instrukcji na opakowaniu. Ja swoje oliwki musiałam pokroić w plastry, dodałam je do makaronu zaraz po ugotowaniu razem z fasolką. Wcisnęłam czosnek, dodałam odrobinę oliwy z oliwek i chili peperonicini, ot ciut. Wszystko wymieszałam ze sobą delikatnie i na koniec włożyłam do cukiniowych miseczek, dodałam odrobinę pysznych kiełków soi. Było super! Właścicielka cukinii potwierdziła :)
               Przypominam Wam o ekscentrycznym kanale na Youtube, gdzie pojawił się ostatnio pierwszy filmik :D 
                
                                                                                           
Kaloryczność
Cukinia:100g=16 kcal
Oliwki czarne:100g=120 kcal
Spaghetti pełnoziarniste:100g=335 kcal
Czosnek-1 ząbek=3 kcal
Fasolka szparagowa:100g=28 kcal
  • Genialne! Muszę spróbować zrobić podobne :)

    A tak przy okazji, chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam :)
    Daria

  • Jey

    wow, świetny, zdrowy pomysł na obiad albo kolację ! :)

    • Chyba tak, myślę że można spokojnie go wykorzystać :)

  • świetne zdjęcie :) fajnie podane i pysznie wyglada ;p

    • Bardzo się cieszę, że Ci się podoba :) Zachęcam do wypróbowania, bo przepis prosty i niezwykle smaczny :)