Ciasto piwno-korzenne gotowane na parze

IMG_3356.1

To miał być przepis na dani wytrawne. Wyszło jak wyszło. A wyszło ciasto korzenne z dużą dawką suszonej żurawiny i piwem, chyba po raz pierwszy w mojej kuchni… Jednak pocieszę Was, nie zasłodzicie się nim!

Ciasto ugotowałam na parze kompletnie improwizując, czyli jak zwykle. Myślę, że kryje w sobie przyprawy, zapachy i smaki, które lubimy szczególnie późną jesienią oraz zimą. Jest bardzo proste w przygotowaniu, więc polecam tym, którzy nie lubią poświęcać się w kuchni.

IMG_3352.2

CIASTO KORZENNO-PIWNE GOTOWANE NA PARZE

  • Jajko- 2
  • Cukier trzcinowy- 3/4 szklanki
  • Piwo Książęce Burgundowe Trzy Słody- 1/2 szklanki
  • Mąka orkiszowa jasna typ 750- 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki
  • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu- 3 łyżki
  • Cynamon mielony- 1 łyżeczka
  • Imbir mielony- 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny świeżo mielony- ciut, ewentualnie ciut więcej :)
  • Żurawina suszona- 70g
IMG_3358.1
    Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na jednolitą masę, ok.3min na wysokich obrotach miksera. Zmniejszamy obroty i dodajmy powoli piwo a potem wsypujemy powoli zmieszane ze sobą suche składniki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelewamy do silikonowej formy. Możemy użyć formy aluminiowej, którą najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia/gotowania na parze. Pamiętajmy żeby wstawić ciasto do włączonego, wypełnionego parą parowaru. Po ok.2-3min. wysypujemy na ciasto żurawinę i równomirnie rozkładamy ja po powierzchni caiasta. Gotujemy 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie szybkim i zwinnym ruchem zdejmujemy pokrywkę tak żeby woda na niej osadzona nie skapnęła na ciasto. Po kilku minutach wyjmujemy ciasto z formy i suszymy/studzimy na kratce.

  Smacznego!

*Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęcego Burgundowgo Trzy  Słody
  IMG_3354.2
  • Ciekawie wygląda :)

  • wygląda na smaczne:)

  • Nigdy nie używałam piwa w kuchni. Jeżeli z jego dodatkiem można zrobić tak pysznie wyglądające ciasto, jestem gotowa na eksperymenty :)

    • Ja do tej pory korzystałam tylko z wina. Piwo jako dodatek również było mi obce. Dzięki niemu dodałam mniej proszku do pieczenia a ciasto stało się bardziej puszyste. Polecam taki eksperyment! :)

  • Nieźle. Ciasto wygląda jak z piekarnika.
    A jakie było by ciasto z piekarnika…?
    Pozdrawiam.
    Follow me :)

  • myślisz, że udało by się je „wyparować” na takiej wkładce do garnka do gotowania na parze? :P

    • Ten komentarz został usunięty przez autora.

    • Myślę,że bez problemu. Musialabyś wyłożyć ją tylko papierem do gotowania/pieczenia i gotować na średnim ogniu. Należy tylko pamiętać o tym by szczelnie przykryć gotujące się ciasto :) Życzę powodzenia!!!

  • jak powiem tacie, że w cieście jest piwo to mnie ucałuje ;)

  • wygląda niesamowicie! w smaku pewnie też wspaniałe!