Ciasto marchewkowe gotowane na parze

P4010305.1

      Powstawał w późnych godzinach nocnych, z myślą o dzisiejszym śniadaniu. Ranek nastał i ostała się 1/3 ciasta. Czyżbym ja tyle zjadła? Mam nadzieję, że ktoś mi w tym pomógł :) Ciacho jest słodziutkie i bardzo wilgotne. Wyrosło pięknie, co mnie bardzo zaskoczyło, powiększyło się  przynajmniej dwukrotnie. Następnym razem dodam troszkę mniej cynamonu, choć niezwykle lubię, ale miałam wrażenie, że jego smak jednak jest zbyt intensywny.

                      CIASTO MARCHEWKOWE GOTOWANE NA PARZE

       Przepis podstawowy pochodzi z książki „Kuchnia Żydowska Balbiny Przepiórko” P. Bikonta. Poza faktem, że ciasto zostało przeze mnie ugotowane, nie upieczone, wprowadziłam jeszcze kilka niewielkich zmian.

  • Marchew- 1 szklanka drobno startej(nie ugniatamy, nie odciskamy soku)
  • Mąka pszenna- 1 szklanka
  • Mąka pszenna pełnoziarnista- 1/2 szklanki
  • Fruktoza- 3/4 szklanki (można dodać mniej jeżeli marchew jest b.słodka)
  • Olej kukurydziany( lub inny roślinny nie aromatyczny)- niecała 1/2 szklanki
  • Mleko 0,5%- 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Soda- 1 łyżeczka
  • Cynamon- 1 łyżeczka
  • Jajko- 3
  • Sól- szczypta

            Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na jednolitą masę do momentu powstania bąbelków. Ja gotowałam ciasto w foremce aluminiowej przez 1,5 godz.

Kaloryczność:
Marchew:100g=27 kcal
Mąka pszenna:100g=350 kcal
Mąka pszenna pełnoziarnista:100g=309 kcal
Fruktoza:100g=400 kcal
Olej kukurydziany:100g=884 kcal
Mleko 0,5%:100ml=36 kcal
Cynamon:100g=247 kcal
Jajko-1 sztuka=95 kcal

  • Ciasto po prostu genialne :) Trafia idealnie w moje smaki, ja dodam jeszcze orzechy włoskie i upiekę w piekarniku, bo parowar mam kiepski.

  • Można troszke uściślić co oznacza gotować ciasto w foremce? :)
    Chętnie spróbowałabym takiego marchwekowego ciacha:))

  • Ja używam np. takich foremek: http://www.janniezbedny.pl/produkty/foremki-do-pieczenia/foremka-do-pieczenia-i-zamrazania ,ale można też też skorzystać z normalnej keksówki i wyłożyć ją nawet papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do foremki i zamiast piec gotujemy w parowarze :)

  • fajny przepis:) tylko nie mam parowaru….

  • W taj sytuacji doradzam upieczenie :) Moje pierwsze podejście do tego ciasta było właśnie „pieczeniowe”. Cóż, mam wrażenie, że jest wówczas bardziej zwarte, nie tak wilgotne.

  • Anonymous

    Dlaczego mi wyszedł jeden wielki zakalec..:(?

  • Anonymous

    Można dać zamiast fruktozy cukier ? ;)- Pozdrawiam Sara

    • Tak, bez problemu. Dodaj taką samą ilość cukru :) Również pozdrawiam i życzę smacznego! :)

  • Anonymous

    Czy foremka powinna byc czyms przykryta? Czy gotujemy w odslonietej foremce?

  • Anonymous

    czy można zastąpić mąkę pszenną jakąś inną mąką?

    • Proponuję zastąpić mąką orkiszową, wówczas nie trzeb abędzie zmieniać zbytnio proporcji. Można skorzystać z tego przepisu np. rezygnując z dodatku przyprawy do piernika: http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/search?q=piernik+marchewkowy Osobiście z tego co pamiętam nie gotowałam ciasta marchewkowego na innych mąkach, więc musiałabym wypróbować wcześniej co z tego wyjdzie, żeby podać recepturę ;)

  • Wiola Masłowska

    W końcu odważyłam się zrobić pierwsze moje ciasto i jestem mile zaskoczona :) Tylko tych marchewek ani trochę nie czuć, dziadek powiedział, że pyszny zrobiłam ten piernik :D Następnym razem dorzucę moje ulubione rodzynki ;)

  • T.

    Nie mam parowaru, a garnek do gotowania na parze – wyjdzie czy raczej się pożegnać? ;) (bo wygląda fantastycznie, a piekarnika też niet)

    • Karina Falkiewicz

      Jeżeli tylko znajdzie sie odpowiednia foremka pasująca do garnka to jak najbardziej!