„Bezpieczny” i zdrowy świąteczny indyk z bakaliowym sosem.

PB270171.1

   Dla zabieganych,dla zapracowanych,dla zagubionych,może dla tych którzy będą szukać wytchnienia od ciężkich potraw jakie nas teraz otaczają. Chociaż oczywiście czas świąteczny nastał i wszystko dozwolone,oczywiście granice wypadałoby zachować ;) Od wielu już lat,w zasadzie odkąd pamiętam w każde święta oglądam sama,choć najchętniej razem z bratem,ale przyznam,że udało mi się zarazić też i pewnych znajomych, „W KRZYWYM ZWIERCIADLE:Witaj Święty Mikołaju!”. Do granic głupio-śmieszna amerykańska komedia,oczywiście o bożonarodzeniowej tematyce,maksimum wypadków i multum humoru co roku-zapewniam! :)  Moja dzisiejsza,szybka potrawa właśnie nawiązuje do tego filmu. U nas karp króluje na świątecznym stole,wiadomo.Amerykanie zaś rozkoszują się wspaniałym smakiem pieczonego indyka,ale bywa różnie…

KAWAŁKI INDYKA GOTOWANE NA PARZE PODANE Z BAKALIAMI W SŁODKIM SOSIE
Szybko i skutecznie- tzn.
  • Kawałki indyka, np.z piersi
  • Kamis „Przyprawa chińska 5 smaków”
  • Czosnek
  • Suszona żurawina
  • Orzechy nerkowca
  • Suszone gruszki(ewentualnie jabłka)
  • Pomarańcza
  • Miód
  • Fruktoza

         Oczyszczone kawałki indyka szybko i zwinnie obtaczamy w przyprawie. Ja lubię ostre,więc nigdy nie żałuję ;) Czosnek przeciskam przez praskę i kładę po trochu na każdym kawałku-gotowany nie ma tak intensywnego aromatu,ponadto jest lepiej trawiony.Wkładamy do parowaru na 30 min. i w tym czasie robimy sos. Na patelni podprażamy nerkowce,potem wrzucamy żurawinę i gruszki. Z pomarańczy wprost na patelnię ręką wyciskamy sok uważając żeby nie wpadły pestki-miąższ jak najbardziej pożądany :) Na wolnym ogniu chwilkę mieszamy,redukujemy i dodajemy miód do smaku i gęstości. Możemy dodać fruktozę(cukier) jeżeli ktoś chce mieć słodszy sos.Sos podajemy na ciepło. Ja osobiście lubię takie „gotowane” nerkowce :) .Przyprawa,w której obtoczony został indyk(przeważnie wybieram naturalne),ma w sobie nutę cynamonu,imbiru…Szybko,prosto i myślę,że można choć trochę zadziwić ewentualnych gości a my nie będziemy narażać się na niepożądane wpadki…

             Zanim zabierzesz się do gotowania tej potrawy-obejrzyj,ażeby mieć 100%,że to najlepszy sposób na wykonanie indyka ;)

                                                              

                          

        I jeszcze jedna,bardzo istotna informacja,otóż od dzisiaj do hmm…nie wiem jeszcze do kiedy,w każdym razie NIE LICZYMY KALORII!!! :D