Bezglutenowy rabarbarowiec gotowany na parze

IMG_6051.2

Rabarbar zawsze kojarzył mi się z kompotem. Odkąd sama jestem sobie panią sytuacji, skojarzenia uległy zmianom. O kompocie zapomniałam. Może to niezbyt dobrze i w zasadzie warto byłoby sobie przypomnieć jego smak. Mimo to, na dzień dzisiejszy cenię sobię bardziej rabarbar w połączeniu z ciastem. Na samą myśl aż mnie telepie ze szczęścia!

Miało być ciasto orkiszowe. Uczepiłam się tego orkiszu a dokładnie mąki orkiszowej jak rzep psiego ogona. Jeśli nie wiecie jak wygląda rzep przyczepiony do psiego ogona, macie szczęście. Jego oderwanie wymaga niebywałych umiejętności manualnych. Można też odciąć. Warto jednak pamiętać, by odcinając nie uszkodzić ani ogona, ani psa. Tak samo stało się z moim nawykiem. Zdecydowałam się na drastyczne odcięcie! Zresztą nie było innego wyjścia. Tym samym mąkę orkiszową, której nijak nie mogłam nigdzie kupić w ostatnich dniach, zastąpiłam mąką jaglaną i kukurydzianą. Ciasto rabarbarowe wyszło idealne! I chcąc nie chcąc bezglutenowe, co dla niektórych z pewnością jest to istotną informacją. Teraz zastanawiam się, czy powrócę w ogóle do mąki orkiszowej, czy będę poddawać się dalszym eksperymentom i tworzyć takie bezglutenowe pyszności z parowaru.

 

 

 

 

BEZGLUTENOWY RABARBAROWIEC Z PAROWARU Z OLEJEM RZEPAKOWYM

  • Mąka jaglana- 1/4 szklanki
  • Maka kukurydziana- 1/4 szklanki
  • Cynamon- 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia bezgltenowy- 1 łyżeczka (jeśli nie posiadasz, możesz pominąć)
  • Cukier trzcinowy/ fruktoza/ słodzik- 1/2 szklanki / 12 tabletek
  • Olej rzepakowy- 4 łyżki
  • Mleko 0,5 %- 3 łyżki (możesz użyć roślinnego, polecam ryżowe)
  • Rabarbar- 1/2 szklanki łodygi pokrojonej w kawałki ok.2×2 cm
  • Rozmaryn świeży- 1 łyżka
  • Jajko- 3

 

 

 

Mieszamy ze soba suche składniki i przesiewamy. Resztki z sitka dodajemy z powrotem. Zaczynamy od ubicia na wolnych obrotach miksera jajek do uzyskania jednolitej, jasnej masy. Pod koniec dodajemy substancję, którą słodzimy i ubijamy. Dodajmy olej i mleko. Wreszcie wsypujemy wymieszne ze sobą mąki, proszek i cynamom, powoli i nadal na wolnych obrotach mieszamy. Kiedy uzyskamy jednolita masę, przelewamy do foremki aluminiowej lub silikonowej. Ja zdecydowałam się na ugotowanie cista w specjalnym koszyku, który wcześniej wyłozyłam papierem do gotowania na parze/pieczenia. Po wlaniu ciasta układamy na wierzchu kawałki rabarbaru i posypujemy rozmarynem. Ciasto wstawiamy do włączonego i wypenionego parą parowaru i gotujemy ok.50-60min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywke tak, by nie nakapać wodą na ciasto. Po kilku minutach wyjmujemy je z koszyka a po ok.10ciu zdejmujemy papier i kładziemy na kratce, gdzie ciasto ma ostygnąć i wysuszyć się. Najlepiej będzie smakowało po ok. 8-12godz.

 

 

Smacznego!

 

 

* W razie wątpliwości zapraszam Cię do przeczytania wpisu o tym „Jak gotować ciasto w parowarze”