Bananowo-miętowa salsa w razowych naleśniorkach

embed_t6uc6xXB85iG1ZutfslQHEt2IqOYfwzz

       Z naleśników najbardziej lubię…naleśniki :) Mam tu na myśli ciasto. To co będzie w środku,hmmm…nie jest mi obojętnie, pewnie że nie, ale priorytetem również nie jest. Najlepsze są chyba na słodko. Czasem w trakcie smażenia polewam jednego, drugiego… syropem klonowym i wcinam :) Tym razem było jak zwykle. Tych nadzianych zjadłam kilka a reszta takich po prostu, samych samiutkich. Bo naleśnik to naleśnik! :)

                                                    

          RAZOWE NALEŚNIORKI Z SALSĄ BANANOWO- MIĘTOWĄ I BRZOSKWINKĄ
  
      Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie —> TUTAJ

  • Banan- 3 dojrzałe
  • Mięta świeża- ok.10 listków
  • Fruktoza- 1-2 łyżki
  • Brzoskwinie w puszce- 1 duża puszka
  • Syrop klonowy- do polania
  • Wiórki kokosowe- 3 łyżki

                       Banany rozgniatamy widelcem na papkę z dodatkiem fruktozy. Nie miksujemy, bo chodzi o to żeby jednak zostały kawałeczki :) Na koniec wrzucamy porwane drobno listki mięty. Połówki brzoskwiń kroimy w cieniutkie plasterki. Naleśniki smarujemy cienką warstwą salsy bananowej, wkładamy brzoskwinie, zawijamy. Polewamy wszystko syropem klonowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.

                                                         

                                                                              

Kaloryczność:
Mąka pszenna:100g=350 kcal
Mąka żytnia razowa:100g=301 kcal
Jajko-1 sztuka=95 kcal
Olej kukurydziany:100g
Mleko 0,5%:100ml=36 kcal
Banan:100g=90 kcal,180g- 1 banan=162 kcal
Brzoskwinie w puszce:100g=60 kcal
Syrop klonowy:100g=269 kcal; 1 łyżka=26,9 kcal
Wiórki kokosowe:100g=606 kcal