Bananowiec orkiszowy z borówkami gotowany na parze

embed_fQ7sdLJuV76o2M7wRTrigqwyFgPcLgzz

    Z ochoty na coś słodkiego i sycącego zarazem. Jak nie wiadomo co zrobić z przejrzałymi bananami to ciasto chyba jest najlepszym pomysłem, prawda? Wiedziałam, że zjem go dużo, więc nie mogło być mdłe, dlatego znajdziemy w nim odrobinę imbiru. Jest ewidentnie wilgotne. Kwaskowatości dodają mu świeże borówki amerykańskie, które też jakimś dziwnym trafem zalegały w lodówce. Skórka z limonki, którą je posypałam nadaje fajnego rześkiego aromatu. To jednak trochę inne ciasto bananowe :)

      CIASTO BANANOWE Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI GOTOWANE NA PARZE

  • Jajko- 2
  • Banan dojrzały- 2 średnie
  • Mąka orkiszowa chlebowa typ 750- 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka
  • Imbir- 1/2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek- 3 łyżki
  • Fruktoza- 3 łyżki
  • Borówki amerykańskie- 1/2 szklanki
  • Limonka- skórka otarta z 1/2

          Jajka ubijamy na puch, pod koniec dodajemy fruktozę i wlewamy olej. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy banany, które najlepiej jest dobrze rozgnieść wcześniej widelcem i mieszamy wszystko. Przelewamy ciasto do foremki np. aluminiowej wyłożonej papierem do gotowania naprze/pieczenia. Wkładamy do wypełnionego parą parowaru i wówczas wsypujemy na wierzch borówki. Gotujemy godzinę. Po tym czasie od razu wyjmujemy z parowaru uważając, by jak najmniejsza ilość wody z pokrywki nie nalała się na ciasto(  borówki puszczą swój sok). Po min. 15min. wyjmujemy ciasto z foremki i po kolejnych 15min. zdejmujemy papier i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy  świeżo otartą skórką z limonki.

                                                                       

Kaloryczność:
Jajko-1 sztuka=95 kcal
Oliwa z oliwek-1 łyżka=120 kcal
Fruktoza-1 łyżka=40 kcal
Imbir:100g=347 kcal; 1 łyżeczka=6,94 kcal
Borówki amerykańskie:100g=61 kcal
Banan:100g=90 kcal; 1 sztuka:180g=162 kcal
Mąka orkiszowa:100g=357 kcal

  • te borówki na wierzchu są cudowne

  • pięknie wygląda! te borówki na nim dodają mu uroku:) a jak jest przy tym wilgotne to zjadłabym połowę blachy;)

    • O tak…bardzo wciągające! :)

  • Wygląda cudownie. :) Wiem, że w najbliższym czasie go zrobię, po prostu to wiem! Tylko kupić kilka rzeczy…

  • Pięknie wygląda, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że sok, który ubrudził ciasto po bokach wygląda trochę jak szlachetna pleśń ;)

    • Stety-niestety, sprawa nieunikoniona, że borówki sok puszczają podczas gotowania, ale dobrze, że wygląda jak szlachetna pleśń! ;)

  • wygląda po prostu uroczo :) te borówki, które puściły sok, i ta intensywnie zielona skórka z limonki – super!

  • Wygląda bardzo kusząco i bardzo ciekawie