Bai Tan Gao, czyli chińskie ciasteczka ryżowe gotowane na parze

IMG_4631.1

Oczywiście to żadna nowość, że na parze można przygotować ciasteczka. Ja do tej pory raczej uciekałam od tego typu cudów niewidów. Ciasta i owszem bo większe, pokaźniejsze, obfitsze, ale ciasteczka. No jakoś nie. Pierwszy raz za tego typu wynalazek zabrałam się jakieś półtora roku temu. Pamiętam, że przepis znalazałam na jakimś kanale na Youtube. Znalazłam i kupiłam wszystkie potrzebne składniki. Niestety klapa na całego mimo, że powtarzałam cąłą procedurę trzy, czy nawet czterokrotnie. Do dziś nie jestem pewna dlaczego stało sie tak jak się stało. Wysnułam jednak kilka wniosków z tamtej operacji. Postanowiłam spróbować raz jeszcze. Tym razem zaczęłam od chyba nieco prostszego przepisu. Przynajmniej tak mi się zdaje.

Zdecydowałam się na przygotowanie Bai Tan Gao, czyli chińskich ciasteczek ryżowych, które w swojej oryginalnej wersji wcale cisteczkami nie są. Niestety nie dysponowałam odpowiednim naczyniem, czyli miską- najlepiej niską metalową, w której mogłabym przygotować Bai Tan Gao będące tak naprawdę ciastem. Do jego przygotowania potrzebujemy przede wszystkim mąki ryżowej. Nie obejdzie się też bez drożdży. Tym razem jednak zdecydowałam się na wybór tych zwykłych, nie żadnych instant, które zaleca się do przygotowania tego typu ciast, czy ciasteczek. Pomyślałam, że mogą sprawdzić się lepiej. Poprzednim razem te suche mogły być przyczyną mojej klęski, wolałam nie ryzykować. Ciasteczka parowałam w parniku bambusowym, by nie dopuścić do nadmiernego skraplania się wody z pokrywki parowaru. Bai Tan Gao to delikatne w smaku i konsystencji ciasteczka, które można bardzo łatwo przygotować. Z łatwością można przyrządzić je w kilku wersjach kolorystycznych jak również w różnych kształtach. Wypróbujcie ten przepis i dajcie znać, czy Bai Tan Gao posmakowało Wam tak samo jak i mi! Myślę, że skradną serca tych, którzy lubią wszelkie kleiki, czy kaszki ryżowe w wersji na słodko. Ja uwielbiam!

 

IMG_4648.1

 



BAI TAN GAO- chińskie ciasteczka(ciasto) ryżowe



 

22-26 sztuk lub ok. 4 większe ciastka

 

Mąka ryżowa- 250g

Drożdże świeże- 10g

Woda- 350ml + 150ml + 20ml

Cukier- 130-150g + 1 łyżka

Olej rzepakowy/słonecznikowy- 1 łyżeczka

Barwniki spożywcze(opcjonalnie)- kilka kropli

 

IMG_4623.1

 

 

Robimy zaczyn rozpuszczając w kubku drożdże w ciepłej wodzie z łyżką cukru. Odstawiamy go w ciepłe miejsce, najlepiej przykryty ściereczką na ok. 15min. Do mąki powoli wlewamy 150ml chłodnej wody, mieszamy dokładnie. Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy 350ml wody, ciągle mieszamy do rozpuszczenia i doprowadzamy do wrzenia. Od razu po zagotowaniu powoli wlewamy do miski z mąką, mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy zaczyn, mieszamy raz jeszcze i odstawiamy miskę przykrytą folią spożywczą w ciepłe miejsce na ok.1-1,5godz. W międzyczasie po upływie 30minut należy dodać olej i wszystko zamieszać dokładnie. Gotowe ciasto nalewamy na metalowy talerzyk posmarowany delikatnie olejem, lub wlewamy do silikonowych foremek na muffinki- najwyżej do ½ wysokości. Foremki wkładamy do parnika, garnka do gotowania na parze mając na uwadze, by woda w garnku stale wrzała. Ciastka parujemy 15min.Po tym czasie odkrywamy delikatnie pokrywkę i jeszcze pozostawiamy je w parniku na 10min. Z foremek ciastka wyjmujemy, gdy są jeszcze ciepłe, natomiast podajemy je całkowicie schłodzone.

*Jeśli chcesz, by Twoje ciasteczka były kolorowe- dodaj kilka kropli barwnika przed dodaniem do ciasta oleju.

 

 

IMG_4612.1