Awokado wypychane. Zdrowa przekąska :)

IMG_5350.1

   Dzisiaj przepis na solidną przekąskę. Możecie go wykorzystać w nadchodzący weekend, ale również doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole.

   Zamiast faszerowanych jajec, tym razem wypychane awokado, tak dla odmiany. Oczywiście bez jajec się nie obejdzie, to je własnie znajdziecie w farszu razem z tuńczykiem i gotowaną na parze kaszą jaglaną. Lekkości nadaje puszysty serek kanpkowy. Jest pysznie, wiosennie i zdrowo. Spróbujcie!

AWOKADO WYPYCHANE KASZĄ JAGLANĄ GOTOWANĄ NA PARZE I TUŃCZYKIEM 

  • Awokado- 2 wieksze/ 3 mniejsze
  • Kasza jaglana- 1/3 szklanki
  • Tuńczyk w puszce- 185g, / ja użyłam w sosie własnym, bardziej fit będzie ten z wody bez soli, lub z domieszką oliwy z oliwek
  • Jajko- 2
  • Serek naturalny kanapkowy- 1 opakowanie/ 150g
  • Czosnek kolorowy- 1 łyżka/ lub 1 ząbek świeżego
  • Papryka słodka mielonna- 1/3 łyżeczki
  • Curry 100% naturalne- 3/4 łyżki
  • Szczypiorek młody
  • Koperek suszony- 1 łyżka
  • Sól morska
  • Cytryna/ Limonka





   Zaczynamy od ugotowania na parze jajek i kaszy. Jajka gotujemy ok.25min. Kaszę zaś 20min. Oczywiście zalewamy ją wrzątkiem na ok 2cm powyżej jej poziomu w pojemniku do gotowania ryżu. Ostudzone jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Mieszamy z ostudzoną kaszą, dodajemy tuńczyka i przyprawy. Do smaku dodajemy sól oraz posiekany szczypiorek. Na koniec dodajemy 1/2 opakowania serka. Mieszamy wszystko dokładnie. Każde awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy trochę miąższu, który również dodajemy do masy kaszowo-tuńczykowej. Mieszamy dokładnie. Sokiem z cytryny lub limonki delikatnie skrapiamy awokado, by nie zciemniało i napełniamy je farszem. Na wierzch nakładamy jeszcze odrobinę serka.

Smacznego!